Kurd Araştırmaları Dergisi – 2

Kovara Kurd Araştirmalari bi arîkariya gelek lêkolîner, nivîskar û akademîsyenan û bi naverokek dewlemend, li ser înternetê bi awayekî .pdf dewamî weşana xwe dike.

Kovar bi zimanên Kurdî, Tirkî û Îngîlîzî weşana xwe dike û bi awayekî akademîk bal dikişêne ser meseleyên kurdîstanî. Koma Kurd Araştirmalari bi sermijara “Metîngerî û Hegemonyaya Çandî” jimara xwe ya dûyem da belav kirin.

Kovar ji xeynî ser mijara xwe bal dikişîne ser gelek mijarên kurd û kurdîstanî.

Di vê jimarê de navên wek Mustafa Zengin, Fırat Aydınkaya, Ramazan Kaya, Zozan Goyi, Adnan Çelik, Dilawer Zeraq, Derya Bayır, Jinda Zekioğlu û Soner Sert cih digirin.

Kovara ku ji ser malpera http://kurdarastirmalari.com/ karê bê dabarkirin di jimara 2yem de bi 11 nîvîsên hêja derdikevê pêşberî şopînerên xwe.

Naveroka Jimara duyem a Kovara Kurd Araştirmalari

  1. Barış Ünlü: Türklük Asıl Krizi Şimdilerde Kendi İçinde Yaşıyor!
    Söyleşi: Fırat Aydınkaya 6-17
  2. Kürdistan’da Fanon Etkisi
    Ramazan Kaya 18-30
  3. Qonaxa ‘xwebûnî’yê: Kovara Hawarê
    Dilawer Zeraq 31-56
  4. 1960’larda Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ve Anti-Sömürgeci Gramerin Oluşumu
    Adnan Çelik 57-86
  5. Mimetik Sömürge
    Zozan Goyi 87-104
  6. در. مه‌ریوان وریا قانع: دین دەشێت بەشێکیش بێت لە خەبات دژ بە ستەمگەریی و داگیکردن
    چاوپێکه‌وتن / مسته‌فا زه‌نگین 105-111
  7. Özerk Yönetimlerde Yargı: Kürtler İçin Dersler
    Derya Bayır 112-143
  8. Kolonyal Hezeyanlar
    Jînda Zekioğlu 144-149
  9. Beyaz Perdedeki Leke
    Apo Kıran 150-164
  10. Kürt Sineması’nın Kodları ve Örnek Film İncelemesi
    Soner SERT 165-188
  11. The Impact Of The Peace Process On Four Kurdish Publishing Houses In Istanbul
    Tofan Sünbül 189-208

Nivîsa Edîtoryaya Jimara duyem a Kovara Kurd Araştirmalari

Merhabalar,

Yaklaşık 4 aydan sonra dergimizin ikinci sayısı ile yine misafiriniz olmaya geldik. Kuşkusuz iyi ve hoş bir misafirperverlik göstereceğinizi biliyoruz. Evet, uzun ve biraz da yorucu bir maratondan sonra buradayız. İlk sayımızda “Kürdistan’da İdeoloji” konulu bir dosya ile kapınızı çalmıştık. Bu ikinci sayımızda ise, Kürt ulusu ve Kürdistan ülkesi için çok özel bir mevzu olan “Sömürgecilik Ve Kültürel İkditar” dosyası ile varız.

Kürdistan ülkesinin sömürge bir ülke oluşunun her anlamıyla sömürgecilik tarihi ile eşzamanlı olduğu söylenebilir. Vaktinde Osmanlı ve Pers gibi iki imparatorluk arasında bölünmüş iken, son yüz yıldan fazla bir süredir de dört devlet tarafından sömürge politikaları ile dört parçaya bölünmüştür. Dolayısıyla Kürt ulusunun ve Kürdistan ülkesinin mevcut sosyopolitik halinin realitesini anlamak, kavramak ve idrak etmek için ihtiyaç duyulan temel epistemik teçhizatlanma, Kürdistan’daki sömürgecilik gerçekliğini ve onun emrine amade bir şekilde muvazzaf kılınan kültürel alanı deşmek ve irdelemek ile mümkündür. Peki genel olarak sömürgecilik meselesini deşmenin, fikri ve teorik bir mesele olarak sürekli hazır ve nazır tutmanın getirisi ve ehemmiyeti nedir?

Cevap olarak, tıpkı Frantz Fanon’un Yeryüzünün Lanetlileri kitabının “Şiddet Üzerine” başlıklı ilk bölümünde sömürgesizleştirmeden bahsederken dediği gibi, sömürge halimizi anlama adına meseleyi “bir tür kökünden kazıma” arzusudur. Ya da Jean-Paul Sartre’ın aynı kitaba yazdığı önsözde ifade edişiyle, bizi “kendine gelen insan” yapacaktır, sömürgecilik meselesi ile yüzleşmek. Kürt ulusunu ayakta tutamamanın; direniş ve mücadele hissiyatını ve arzusunu süreklileştirememenin ve Kürt ulusu nezdinde hakkıyla gerekli kılmanın ve meşrulaştırmanın üstesinden bir türlü gelememenin belki de en temel nedeni, sömürgecilik meselesini olması gerektiği gibi tartış(a)mıyor ve irdele(ye)miyor oluşumuzdur. Sömürgecinin sömürgeleştirdiği, bizim “Kürdistan” dediğimiz fiziksel bir alan olarak salt bir “toprak parçasından/coğrafyadan” ibaret değildir. Sömürgeci daha ağır bir şey yapmakta bize: Tüm aygıtları ve mesaisiyle ruhumuzu, bilincimizi, benliğimizi, bedenimizi sömür(geleştir)mektedir. Bunu da dil, din, sanat, edebiyat, sinema, eğitim, müzik, bilim gibi “kendi” kültürel aygıtlarıyla “bizim” olan kültürel alan ve unsurları sömür(geleştir)erek yapmaktadır. Fanon’dan mülhemle, sömürgeci bu şekilde bir nevi bizi “sömürge” olarak yaratmakta ve yaratmaya devam etmektedir. Sömürge gerçekliğimizin bilincinde ve farkında olup, ona göre antikolonyalist bir tavır ve duruş sergileyebilmekle ancak, ulus olarak kendi ahlak kurallarımızı ve değerlerimizi yaşayabilme; bedenimizi ve bilincimizi sadece bize uygun amaçlar uğrunda kullanabilme (Stokely Carmichael, 2019) ve Steve Biko’nun “Siyah güzeldir” sözünden ilhamla, “Kürtler bir ulustur” diyebilme imkanını elde ederiz.

Kürt Araştırmaları Dergisi olarak bu sayımızı “Sömürgecilik ve Kültürel Hegemonya” mevzusuna ayırmamızın aciliyeti de, bahsettiğimiz durumdan ileri gelmektedir. Bu sayıda neredeyse hepsinin doğrudan dosya ile ilgili olduğu toplam dokuz makale ve iki söyleşi bulacaksınız. Makaleler ve söyleşiler sinemadan edebiyat ve dile, dinden eğitime, yerel ve özerk yönetimlerden yayıncılığa kadar birçok mevzuyu işlemektedir. Söyleşilerden biri meşhur “Türklük Sözleşmesi” kitabının yazarı Barış Ünlü ile, diğeri de Amsterdam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Merîwan Wirya Kanie ile yapılmıştır. Makaleler ise Dilawer Zeraq, Soner Sert, Apo Kıran, Adnan Çelik, Zozan Goyî, Ramazan Kaya, Derya Bayır, Jînda Zekioğlu ve Tofan Sümbül gibi isimlerin değerli kalemlerinin ürünüdür. Belirtmek gerekir ki, Dilawer Zeraq’ın Hawar Dergisi çerçevesinde yazdığı makale Kürtçe’nin Kurmancî lehçesi ile kaleme alınmıştır. Hakeza Merîwan Wirya Kanie ile yapılan söyleşi de Kürtçe’nin Sorani lehçesi ile dergide yer almaktadır. Bunun haricinde Tofan Sümbül’ün imzasını taşıyan Kürt yayıncılığı üzerine olan çalışma ise İngilizce’dir. Diğer tüm çalışmalar Türkçe olarak kaleme alınmıştır.

Bu sayı ile Kürt ulusunun sömürgecilik ve buna bağlı olarak kültürel iktidar ile ilgili fikri ve teorik hanesine bir artı eklemeyi murad ediyoruz. Doğrusu söylemek gerekirse, “Sömürgecilik Ve Kültürel Hegemonya” başlıklı bir mevzu Kuzey Kürdistan literatüründe yok denilecek kadar az işlenmiştir. Umarım bu sayımız ile bu boşluğu doldurmaya katkı sunabilmiş oluruz.

Son olarak bu değerli sayının vücut bulmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız. Sayıyı okuyacak, okunmasına ve yayılmasına vesile olacak değerli okuyucularımız ve takipçilerimize de, tabii ki.

Takdim bizden, takdir sizden. Hürmet ve muhabbetle.

Sayı Editörü

 

Kunyeya Jimara duyem a Kovara Kurd Araştirmalari

Kürd Araştırmaları e-Dergi
Sayı: 2 • 2020 Şubat

Yayın Kurulu

  1. Cemal Ozkahraman
  2. Deniz Çifçi
  3. Derya Bayır
  4. Dr. Shahin Ranaie
  5. Ekrem Malbat
  6. Eyüp Kerimi
  7. Fırat Aydınkaya
  8. Hatice Kılıç
  9. İbrahim Melezade
  10. İrfan A. Azeez
  11. İsmet Yüce
  12. Janroj Yılmaz
  13. Kemal Suleymani
  14. Mesut Yeğen
  15. Mukadder Bana
  16. Mustafa Zengin
  17. Mücahit Bilici
  18. Ömer Paçal
  19. Ramazan Kaya
  20. Tahir Baykuşak
  21. Tuncay Şur

Mizanpaj ve Kapak Tasarım
Ridwan Xelîl
ridwanxelil@gmail.com

Yayın Türü
Süreli Yayın e-Dergi

İletişim
www.kurdarastirmalari.com
kurdarastirmalari@gmail.com

Derbar Rêvebir

Check Also

4 kitabê kirmanckî veciyay

Weşanxaneyê Vate çar kitabê newey vetî. Înan ra yew şiîr, yew tez, yew folklor û …

Leave a Reply